Łatwo jest wyhodować własne awokado w domu

Nie ma nic lepszego niż idealnie dojrzałe awokado, czy to ułożone w plastry na grzance, czy rozgniecione w miseczce guacamole. Jeśli te tropikalne owoce są obowiązkowym elementem Twojej kuchni, z pewnością ucieszy Cię wiadomość, że można je uprawiać w domu.

To prawda, że te tropikalne evergreeny potrzebują ciepłej, słonecznej pogody i nie mogą być sadzone na zewnątrz, gdzie będą w stanie dorosnąć do pełnej wysokości od 40 do 80 stóp, z wyjątkiem mrozoodpornych stref uprawy 10-12. Ale dobra wiadomość jest taka, że nadal możesz uprawiać drzewo awokado w domu, aby cieszyć się nim jako rośliną domową.

Najlepsze warunki uprawy dla awokado

Drzewa awokado uwielbiają słoneczne, ciepłe warunki. Uprawiając je w pomieszczeniach, pamiętaj, aby wystawiać je na pełne słońce. Idealne jest słoneczne okno z południową ekspozycją.

Z tego samego powodu trzymaj drzewko awokado z dala od zimnych przeciągów. Najlepiej rosną w umiarkowanie wilgotnym środowisku o temperaturze od 60 do 85 stopni. Jeśli to możliwe, umieść roślinę na zewnątrz w miesiącach letnich, gdy noce mają 50 stopni i więcej, aby mogła się w pełni nasłonecznić, a następnie wprowadź ją z powrotem do środka jesienią.

Jak dbać o roślinę awokado

Zasadź swoje awokado w bogatej, dobrze przepuszczalnej mieszance do pojemników na owoce i warzywa. Podlewaj ją wystarczająco często, aby utrzymać glebę równomiernie wilgotną, ale nie mokrą, aby uniknąć gnicia korzeni. Zwracaj uwagę na żółknące liście, które mogą być oznaką nadmiernego podlewania.

Zasilaj awokado organicznym nawozem do owoców i warzyw raz na wiosnę, raz w lecie i raz wczesną jesienią. Unikaj nawożenia w miesiącach zimowych, kiedy drzewo przechodzi w stan uśpienia.

Możesz wyhodować własną roślinę awokado, używając nasion awokado ze sklepu spożywczego lub rozmnażając sadzonkę z istniejącej rośliny.

Przesadzaj awokado na wiosnę, kiedy cykl wzrostu zaczyna się od nowa. Gdy roślina osiągnie wysokość 12 cali, należy przyciąć wszystkie prócz sześciu centymetrów rośliny, aby uzyskać pełniejszy, bardziej krzaczasty wzrost. Latem przycinaj końcówki roślin, aby pobudzić je do nowego wzrostu, utrzymując jednocześnie rośliny w rozsądnych rozmiarach.

Jak rozmnażać rośliny awokado

Najprostszym sposobem na wyhodowanie drzewa awokado jako rośliny domowej jest użycie pestki z dojrzałego awokado, które kupiłeś w sklepie. Jest jednak mało prawdopodobne, że w ten sposób wyhodujesz drzewo, które będzie miało dobre owoce.

Awokado można również rozmnażać za pomocą sadzonek z końcówką łodygi. W odpowiednich warunkach rośliny te mogą w końcu wydać owoce, choć może minąć nawet 10 lat, zanim z młodej rośliny wyrosną pierwsze awokado.

Jak rozmnożyć roślinę awokado z nasion

Będziesz potrzebować małej doniczki, ziemi, wykałaczek, szklanki lub słoika i świeżej pestki awokado.

Krok 1: Umyj pestkę awokado tak, aby nie pozostał w niej miąższ awokado.

Krok 2: Włóż wykałaczki w trzy boki pestki i zawieś ją w otworze szklanki lub słoika z wodą, tak aby mniej więcej cal pestki był zanurzony. Umieść pojemnik w ciepłym miejscu z jasnym, pośrednim światłem, ale z dala od bezpośredniego światła słonecznego.

Krok 3: Miej oko na dół. W ciągu około miesiąca powinien wykiełkować. Gdy kiełek osiągnie wysokość sześciu cali, należy przyciąć wszystkie prócz dolnych trzech centymetrów wzrostu rośliny. Pomoże to systemowi korzeniowemu rosnąć w siłę.

Krok 4: Gdy liście odrosną, posadź małe drzewko awokado w doniczce z ziemią i opiekuj się nim jak zwykle.

Jak rozmnażać roślinę awokado przez sadzonki z końcówką łodygi

Będziesz potrzebował małej doniczki z otworami drenażowymi w dnie; bezglebowe podłoże do ukorzeniania, takie jak mieszanka połowy mchu torfowca i połowy perlitu; duża, przezroczysta plastikowa torba; czyste, ostre ostrze do cięcia, takie jak para nożyc ogrodowych, hormon ukorzeniania w proszku i długość sznurka lub gumki.

Krok 1: Wypełnij małą doniczkę roślinną podłożem do ukorzeniania. Używając ołówka lub palca, wywierć otwór na głębokość kilku centymetrów w powierzchni podłoża.

Krok 2: Używając czystego, ostrego noża, odetnij sześciocalową końcówkę łodygi ze zdrowej, dojrzałej rośliny awokado. Wybierz nowy pęd z liśćmi, które nie są jeszcze całkowicie otwarte. Wykonaj cięcie po przekątnej.

Krok 3: Odetnij liście w jednej trzeciej dolnej części cięcia. Używając noża, wykonaj dwa półcalowe nacięcia w skórce łodygi po przeciwnych stronach, blisko dolnej części sadzonki. Zanurz dolną część sadzonki w proszku do ukorzeniania, upewniając się, że zarówno ucięty koniec, jak i dwa skrawki są pokryte proszkiem.

Krok 4: Posadź sadzonkę końcem łodygi w dół w otworze w podłożu do ukorzeniania. Delikatnie wklep ziemię wokół podstawy sadzonki, tak aby była ona mocno osadzona i mogła stać samodzielnie. Podlej doniczkę, aby podłoże było dobrze nawilżone.

Krok 5: Umieść plastikową torbę nad i wokół sadzonki, tak aby liście i łodyga nie dotykały boków torby. Wbij pałeczki lub plastikowe widelce w ziemię wokół sadzonki, aby w razie potrzeby przytrzymać torbę z dala od niej. Zabezpiecz torebkę wokół pojemnika kawałkiem sznurka lub gumką, aby stworzyć wilgotne, szklarniowe środowisko.

Krok 6: Umieść sadzonkę w słonecznym, ciepłym miejscu, sprawdzając wilgotność gleby co kilka dni. Podlewaj, gdy powierzchnia gleby wyschnie. Zwróć uwagę na nowy wzrost, który może pojawić się nawet po sześciu miesiącach. Oznacza to, że roślina została dobrze ukorzeniona i można ją przesadzić do większego pojemnika i pielęgnować jak zwykle.

Więcej na: http://salonomnires.pl